Att köpa hatt

Det finns naturligtvis massor av olika skäl varför man vill ha en hatt, men man kanske skall fundera igenom vissa saker först, som kan ha betydelse för hattvalet.

En betydande faktor är vad man skall ha hatten till. Skall det vara en Cowboyhatt för att jag vill tävla i den och reglementet säger att det skall vara så eller gillar jag helt enkelt att bära Cowboyhatt? Skall det vara en hatt som kommer att användas mycket och helst skall tåla hårdare användning och skiftande väderlek eller kommer den bara att användas i kontrollerad miljö och vid enstaka tillfällen? Vilken klädsel skall den passa ihop med?  har jag en bestämd uppfattning om hur hatten skall se ut eller skall den helt enkelt vara av den vanligaste ”stuket”? Hur mycket är jag beredd att lägga på hatten?

Det första valet man måste träffa, är om man vill ha en mjuk hatt, dvs en hatt som formar sig själv runt huvudet, eller en hård hatt dvs den klassiska cowboyhatten som även kan stukas om och anpassas. Om det gäller tävlingsbruk, så kan man direkt utesluta mjukhatten, dessa har i regel helt enkelt inte korrekt utseende. Som fritidshatt fungerar de dock utmärkt. Fördelen med en mjukhatt är att den inte kräver anpassning till huvudet, eftersom den ju är mjuk.

Om valet faller på en hård hatt oavsett om det är stråhatt eller filthatt, så skall man vara på det klara över att dessa ju säljs i en standardform vad gäller huvudets form. En form kan inte passa alla. Det händer mig rätt ofta, egentligen nästan alltid, när någon går runt och provar hattar i butiken, att de provar och provar och hoppas hitta en som passar direkt. Det kan naturligtvis hända, men det är inte så det ska gå till. Man väljer den modell på hatt man önskar och säljaren hjälper till att välja hatt i ungefär rätt storlek. Sedan ångas hatten upp så att den tillfälligt blir mjuk. I det mjuka tillståndet anpassas nu hatten efter kundens huvud. Vid behov justeras även brätte och kulle efter kundens önskemål. Man får då en hatt som passar närmast perfekt och sitter symmetriskt på huvudet.

Hatten skall naturligtvis sitta stadigt, och det gör den, så gott den kan, när den anpassas efter kundens huvudform, men det finns en del försvårande omständigheter. Dels kan själva huvudformen ställa till det lite, men i regel är det håret som ställer till det. Hatten sitter kvar på huvudet via friktion från svettbandet. Bästa kontakten får man om svettbandet får så mycket kontakt med huden som möjligt. Flint eller rakat huvud ger optimal kontakt. Kraftigt hårsvall ger sämst kontakt. Alla bör dock se till att få bort så mycket hår som möjligt i pannan, så svettbandet i alla fall där kan få kontakt. Om en hatt glider, hjälper det som regel inte att ta en något för trång hatt, det blir bara huvudvärk och hår mot hår glider lika bra ändå.Dvs det är inte hatten som glider så mycket på håret, det är de olika hår lagren som glider mot varandra. Men, olika material och utformning att svettbanden påverkar hur mycket eller bra friktion det blir. Ofta är det så att bättre hattar också har bättre svettband.

Börja med att frigöra pannan och lägg hattens framkant mot pannan, tryck sedan på hela hatten. Man börjar alltså med pannan när man tar på sig hatten.

Vad gäller material, så fungerar stråhatten utmärkt på sommaren, som svalt solskydd. Som regnskydd är den inte så bra. Stråhattar är också lite svårare att stuka om. Dock är de lätta att hålla rena och tål oöm behandling bättre. Filthatten är ju klassikern och är ju aldrig fel. Den finns i ett otal olika färger och former och med lite tålamod kan man forma den till nästan vad som helst. Dock bör den skötas. Men, detta begränsar sig i regel till att borsta den och till att se till att den förvaras på ett bra sätt. Om den används jämt, blir dock skötseln mindre. Då sitter den ju mest på huvudet, där den hör hemma och skiftande väderlek ger den en attraktiv patina. Emellanåt kan man då ånga upp den och rätta till den lite, om man känner behov för det.

Hattar som endast används för tävling vill man kanske hålla fina på ett annat sätt och då är förvaringen och hanteringen viktigare. En bra hattborste och en bra hattlåda rekommenderas. När hatten inte används bör den ligga i hattlådan och var rengjord.

Valet av kvalitet på hatten styrs ju av användningen. Här är det precis som med allt annat. Ju mer man använder produkten och ju mer man sliter på den, desto bättre kvalitet krävs. Någon som använder hatten dagligen utomhus i skiftande väderlek bör satsa på en riktigt bra hatt. Då talar vi egentligen 100% Bäver! Om man endast använder hatten vid enstaka tävlingstillfällen, så duger en bra ullfitshatt, om den sköts! Använder man hatten mycket även vid regn, bör man överväga att undvika svarta hattar. I synnerhet om man tänker sig en högre kvalitet på hatt och om man vill hålla hatten svart. Detta har med fibrerna att göra och hur den svarta färgen fungerar. Hatten kommer att med tiden bli gråblå eller brunaktig, beroende på hur den svarta färgen byggdes upp.

Har man en egen uppfattning om hur hatten man bär skall se ut, rekommenderas en Customhatt. Även om man önskar andra färger än Svart, Brun eller Silverbelly, så blir det nog till att överväga Customhatt. Dessa hattar tillverkas efter kundens önskemål och tillverkas styckevis. Ofta är priset faktiskt inte så mycket högre än en bättre standardhatt. Kvalité på både material och hantverk är dock mycket högre.

Ha så kul med hattvalet!